Medicana Hospital IstambulNeolife Medical CenterCreta InterclinicSt. Luke's Hospital SelanikMemorial Hospital IstambulFlorence Nightingale HospitalSpitali Ushtarak Tirane

submit your opinion

Djegia

Per te diferencuar nje djegje te lehte nga nje djegje e rende , serioze perdoret shkalla e demtimit apo shkalla e djegjes.Jane 3 shakallet e vlersimit te djegjes, djegje e shakalles I, e shkalles II dhe shkalles III.percaktimi I shkalles se djegjes percakton dhe menyren e kujdesit emergjent, ose ndihmen e pare ne rast djegje.

Shkalla e pare e djegjes

Ne keto raste demtohet vetem shtresa e jashtme e lekures, Epiderma.

Lekura zakonisht skuqet

Ka enjtje( edeme) jo gjithnje

Dhimbja ndonjëherë është e pranishme

Zakonisht djegja e shkalles se pare nuk kerkon trajtim kur eshte ne siperfaqe te vogla , te izoluara,ndersa kur siperfaqja e djegur eshte madhe , kur perfshin duar , kembe , fytyre, kerkon ndihme mjekesore te menjehershme.

 Djegja e shkalles se II

Ne kete rast djegja ka perfshire pervec shtreses se pare te lekures , Epidermes , edhe shtresen e dyte pas saj, Dermen.

Shfaqen flluskat

Lekura merr nje pamje njolla –njolla te kuqeremta

Ka dhimbje te forte dhe enjtje

Nese siperfaqja e djegur  e shkalles se dyte nuk eshte me e madhe se 3 inc( 7,5 cm) si diameter ajo trajtohet si nje djegje e thjeshte .nese djegja perfshin siperfaqe me te madhe ose nese djegja perfshin krahet , kembet , fytyren , ijet ajo duhet trajtuar sin je djegje e madhe dhe kerkon ndihme mjekesore menjehere.

Për djegiet e vogla,  përfshirë ato  të shkallës së parë dhe të dytë,  të kufizuara në një zonë jo më të madhe se 3 inç (7.6 centimetra) në diametër, duhen marrë masat e mëposhtme:

 

Ftoheni zonen e djegur. Jo me sende apo objekte shume te ftohta, preferohet uje ne temperaturen e ambjentit ose futeni zonen e djegur ne uje te rrjedhshem 10 deri 15 min derisa dhimbja te zbutet . Nëse kjo është e pamundur , zhyteni zonen e djegur në ujë të ftohtë ose të ftoheni ate me kompresa të ftohta. Ftohja e zones se  djegur redukton ënjtjen dhe ul temperature locale te lekures se demtuar.

Mbulojeni lekuren e  djegur me një fashë, garzë sterile. Mos përdorni pambuk , apo materiale të tjera që mund të ngjisin në plagë. Mbulojeni ose fashojeni me garzë lirshëm për të shmangur presionin në lëkurën e djegur. Fashaturat mban ajrin jashtë zones se djegur, zvogëlon dhimbjen dhe e mbron lëkurën nga infeksioni I ambjentit.

Merrni një qetesues perdhimbje. Këto përfshijnë aspirinë, ibuprofen (Advil, Motrin, të tjerët), naproxen (Aleve) ose Acetaminophen (Tylenol, të tjerët). Përdorimi do kujdes kur jep aspirinë për fëmijët apo adoleshentët. Edhe pse aspirina është miratuar për përdorim në fëmijët më të medhenj se mosha 2 vjec, fëmijët dhe adoleshentët  nuk duhet të marrë aspirinë. Bisedoni me mjekun tuaj nëse keni paqartesi per kete problem.

Djegiet e vogla zakonisht shërohen pa ndonje trajtim të vecante . Mund te ndodhe nje ndryshim I pigmentimit ne zonene e sheruar qe do te thote se zona e shëruar mund të jetë në ngjyrë të ndryshme nga lëkura përreth. Kujdesuni per infeksionin I cili mund te sjelle shenja te tilla si  dhimbje në rritje, skuqje, ënjtje, temperaturë. Nëse infeksioni zhvillohet, kërkoni ndihmë mjekësore. Shmangni ri-plagosjet e lekures nëse djegia ka me pak se 1 vit qe eshte sheruar sespe mund te shkaktoje ndryshime ne pigmentim ( ngjyre ndryshe) ne nje zone me te gjere akoma..Perdorni krem mbrojtes nga dielli ne zone per te pakten 1 vit ne vijim.  

 

Kujdes

 

Mos përdorni akull. Akulli I  vënë direkt në lekuren e djegur mund të shkaktojë hipotermi , ulje temeperature dhe ngrirje, cka nenkupton demtime te metejshme ne plage. 

Mos perdorni te bardhe veze , gjalpe, sheqer te djegur se nuk ja vlen.kjo mund te shkaktoje infeksion.

Mos I cani flluskat , vendet poshte tyre jane me te ndjeshmet ndaj infeksionit.

 

Djegja e shkalles se III  

Keto jane djegje më serioze që përfshijë të gjitha shtresat e lëkurës dhe shkaktojnë dëmtim të përhershëm te indeve. Pervec shtresave te lekures mund te demtohen ne keto raste edhe shtresa yndyrore e nen lekures, muskujt madje ndonjehere edhe kockat mund të ndikohen. Zona e djegur  mund të jetë e nxire prej indeve te vdekura tashme  ose mund te  shfaqet e thatë dhe e bardhë. Vështirësia ne frymemarrje , helmim prej monoksidit te karbonit apo efekte te tjera toksike mund te jene te pranishme nese thithet me frymemarrje tymi qe shoqeron djegjen.   

 

Për djegiet e mëdha duhet te telefononi per  ndihmë mjekësore. Deri sa ndihma te mbrrije ju mund te ndiqni keto hapa:

 

Mos  ja hiqni rrobat e djegura. Megjithatë ndihmojeni qe viktima te mos jete me ne kontakte me material qe ende digjen apo I ekspozuar ndaj tymit te djegjes.

Mos e  zhytni djegie në ujë të ftohtë sespe ne keto lloj djegjesh te renda mund te shakatoni nje hipotermi ( renje te temperatures se pergjitheshme te trupit) dhe per pasoj perkeqesim te qarkullimit te gjakut ( shock).

Shikoni për shenjat jetesore nese jane prezente,vreni ka qarkullim , ka frymemarrje ,kollitet apo leviz. Nëse nuk ka frymëmarrje ose shenjë tjetër e qarkullimit, të fillojnë ta reanimoni( frymemarrje artificialedhe shtypje te gjoksit CPR).

Ngreni pjesën e djegur te trupit  apo pjesët ne nivelin më sipër zemrës, kur të jetë e mundur kjo.

Mbulojeni zonën e djegur. Përdorni dicka  të ftohtë e te  lagësht, fashë sterile;lecke te paster  të njomë ose peshqir rroba te lagështuara.

Merrni një doze serumi Antitetanoz, djegjet jane te ndjeshme ndaj tetanozit.mjeket rekomandojne marrjen e nje doze tetanozi cdo 10 vjet, nese hera e fundit kur ju e keni bere tetanozin eshte me shume se 5 vjet mjeku mund te rekomandoje nje doze perforcuese te tetanozit .     

www.webhostreviewclub.com

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

created by Bjorn Runa